Vera
Piano Academie groep 2
Piano Academie groep 2
Piano Academie groep 2
Thomas tijdens concert
Thomas tijdens concert

De lessen

Voor wie?

Hoewel de Piano Academie Krimpen open staat voor alle jonge pianisten die zich bovengemiddeld voor hun pianostudie willen inzetten is plaatsing pas mogelijk na een kennismaking, waarin lesdoelen en verwachtingen worden besproken. Wat betreft inzet en studietijd worden aan de Academie-leerlingen hogere eisen gesteld dan aan de leerlingen die reguliere lessen volgen. De studietijd wordt in overleg bepaald en is afhankelijk van leeftijd, ervaring en speelniveau. Ter indicatie: een jonge beginner studeert een half uur per dag, gevorderde middelbare scholieren studeren een uur per dag.

De groepslessen

In de maandelijkse groepslessen, die zijn ingedeeld naar leeftijd en niveau, leren de leerlingen naar elkaar luisteren en daarbij zichzelf en elkaar op positieve wijze te beoordelen.
Er is veel aandacht voor samenspel (quatre-mains, twee piano's en kamermuziek) en leerlingen begeleiden elkaar bij het spelen van pianoconcerten.
Verder komen in deze lessen theorie, solfège, muziekgeschiedenis, podiumpresentatie en repertoirestudie aan bod.

Projecten

Piano Academie Krimpen biedt een ruime blik 'naar buiten' via workshops, masterclasses en projecten, waarin wordt samengewerkt met musici en docenten van buitenaf.
In de afgelopen jaren vonden diverse projecten plaats:

  • een masterclass door pianist en Conservatoriumdocent Michael Davidson
  • een workshop Franse Muziek: 'Satie en de Groupe des Six' door Stichting Buzzing
  • workshop 'Dirigeren' door pianist en dirigent Bernhard Touwen
  • concert 'Het Jaar van de Componist' tijdens de Dag van de Romantische Muziek i.s.m. pianist Hugo van Neck
  • uitvoering van het werk 'Canto Ostinato' in Concertgebouw de Doelen door 12 leerlingen i.s.m. pianist Jeroen van Veen

Optreden

Leerlingen krijgen vele mogelijkheden om voor publiek te spelen, o.a. tijdens de groepslessen, voorspeelavonden en projecten. Zij kunnen tevens deelnemen aan de Landelijke Graadexamens van EPTA Nederland, en aan festivals en concoursen zoals de Rotterdamse Pianodriedaagse, het Prinses Christina Concours en de Maassluise Muziekweek.

Talentklas

Voor de zeer getalenteerde en gemotiveerde leerlingen die overwegen van hun hobby hun beroep te maken wil de Piano Academie Krimpen een brug slaan naar de professionele beroepspraktijk. Leerlingen die zich willen voorbereiden op een toekomst in de muziek zullen zich intensief op hun muziekstudie moeten storten. Deze leerlingen krijgen tenminste 60 minuten privéles per week en volgen een uitgebreidere theoretische scholing. Leerlingen die zich onderscheiden door inzet, motivatie en muzikale groeimogelijkheden kunnen worden toegelaten tot de Talentklas. Leerlingen van buitenaf kunnen eventueel worden toegelaten na voorspelen, waaruit moet blijken dat zij over voldoende mogelijkheden beschikken.